Video Şantaj Mağduriyeti
İnternet Yoluyla Şantaj ve Tehdit
Yurt içinden Yapılan Şantaj:
Türk Ceza Kanunu'nda "Şantaj Suçu" "Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması" şeklinde tanımlanmıştır. Şantaj suçunun oluşabilmesi için failin bundan "haksız bir yarar sağlama" amacının olması gerekse de, suçun oluşması için bu amacı elde etmiş olması gerekmemektedir.
Şantaj suçunun ortaya çıkarılması ve failin bu suçtan yargılanabilmesi için suç ile ilgisi olan delillerin (şantajı yapan kişinin sosyal medyadaki kullanıcı adları, ip adresi, log kayıtları, telefon numarası vb.) internet ortamında ivedilikle toplanması, şantajcı bu delilleri yok etmeden bir an önce dijital olarak kayda geçirilip, bu delillerle birlikte polis veya savcılık aracılığıyla şikayetçi olunması gerekir. Bu sebeple Siber Suçlar'ın delilleri toplanması aşamasında; olaya ilk müdahale edecek kişinin elektronik delillerin korunması ve tanınması hususunda bilinçli olması dosyanın gidişatı açısından çok önemlidir.
Yurtdışından Yapılan Şantaj ve Tehdit:
Fas Üzerinden Yapılan Şantaj ve Tehdit:
Fas Çeteleri kurbanlarını tuzağa düşürmek için görüntülü konuşma esnasında çok önceden videoya kaydedilmiş bir görüntü oynatırlar. Bunu yapanlar genelde çete başlarının azmettirdiği ve yaşları 15-20 arasında değişen çocuklardır. Hedeflerinde sadece Türkiye’deki kişiler olmamakla beraber, çok iyi İngilizce bilmeleri sayesinde farklı ülkelerdeki erkeklerle iletişim kurup onların bilgilerini de ele geçirmeye çalışırlar. Kurbanlarına yaptıkları şantaja önce onlardan 50-100 dolar isteyerek başlayıp, bu meblağı binlerce dolara kadar çıkarabilmektedirler. Kurbanlarının ekonomik durumlarını çok iyi analiz ederler ve onlardan çıkabilecek tutarı bilirler. Genelde aktif oldukları sosyal medyalar; Tinder, Instagram, Linked’in ve buna benzer uluslararası sosyal-ağ arkadaşlık siteleridir. Şantajcılar önce bu kişiler ile sosyal medya aracılığıyla tanışıp onlar hakkında yeterli bilgiyi ve arkadaş listelerini kaydettikten sonra, kurbanlarından aldıkları müstehcen görüntüyü onların arkadaş listelerine göndermekle tehdit eder ve karşılığında para ister.
Bulgaristan Üzerinden Yapılan Şantaj ve Tehdit:
Genelde bu kişiler Türkçe konuşan ve Bulgaristan’da yaşayan, Türk kökenli Bulgar vatandaşlarıdır. Bu çetelerin sayısı şu ana kadar yapılan araştırmalara göre binin üzerindedir. Çalışma sistemleri Facebook, Imo, Siberalem ve buna benzer evlilik sitelerinde sahte profil açarak, kişileri tuzağa düşürüp, Skype gibi görüntülü konuşma programlarına davet etmek şeklindedir . Bu uygulamalarda mağdurdan da kamera açmalarını isterler ve onların müstehcen görüntülerini kaydederler. Görüşme sonunda şantaj başladığında kişinin sosyal medya hesaplarındaki arkadaş listelerini çoktan kopyalamış olurlar. Bulgar çeteleri genelde açık ve tek kullanımlık Türk hatlarını Whatsapp Şantaj için kullanarak Whatsapp üzerinden şantaj yaparlar. İlk isteyecekleri tutar 5.000TL - 10.000TL arasında bir meblağ olur. Ancak mağdur panik halinde bu parayı gönderdiğinde, şantajcı artık kurbanının bu görüntülerini yedekleme amacı ile çete içerisindeki bir başka kişiyle paylaşır. Şantajcıya para göndermek yapılabilecek en büyük hatadır. Şantajcı, parayı aldıktan sonra ilk olarak “Biz sana TL demedik Euro dedik” diyerek tekrar para talebinde bulunur. Bu taleplerin ardı arkası kesilmez. Tabiri caiz ise mağdurun iliğini kemiğini sömürene kadar para istemeye devam eder.
Şantajcılar para transferini Western Union sistemi üzerinden, bulundukları bölgede yaşayan esasen şantajla da bir alakası olmayan aciz konumdaki kişiler adına yatırılmasını isterler veya Türkiye’de daha önce tuzaklarına düşürdükleri başka mağdurların IBAN’larına gönderilmesini isterler. Mağdurlar bu tuzağa düşüp parayı şantajcıya gönderdiklerinde, şantajcı tekrar para ister ve bu sefer parayı da patronu için istediğini, görüntünün patronda olduğunu, bu paranın gönderilmesi halinde görüntülerin tamamen temizleneceğini söyler. Ancak bu ve benzeri şekillerde yapılan şantajın asla sonu gelmez. Özetle, şantajcıya para göndermek mağdurun yapabileceği en büyük hatadır. Böyle bir şantajla karşı karşıya kalan kişi, öncelikle sosyal medya hesaplarını dondurmalı ve ivedilikle bu konuda uzman kişilerden destek almalıdır.
Fildişi Sahilleri (Abidjan) Üzerinden Şantaj ve Tehdit :
Fildişi Sahilleri üzerinden yapılan bu tip şantajlarda bu çetenin liderleri Fransa’da yaşarlar. Parayı daha çok Western Union ve Moneygram üzerinden Fildişi Sahilleri’ndeki (Abidjan) çete üyelerine göndertirler. Çete liderlerinin komisyoncuları Fildişi Sahilleri’ndeki (Abidjan) parayı nakit olarak çekip banka transferi ile Fransa’ya gönderirler. Fildişi Sahilleri’ndeki (Abidjan) şantaj çetesi en tehlikeli çetedir. Parayı alsa da almasa da, görüntüyü pornografik sitelerde paylaşarak, tıklanma başına para kazanmayı amaçlarlar. Görüntüler tamamen temizlenene kadar da durmazlar.
Filipinler Üzerinden Şantaj ve Tehdit:
Filipinler üzerinden yapılan şantaj oldukça yaygındır. Mağdurlarını genelde Telegram, KIK ve Snapchat üzerinden tuzaklarına düşürürler. Hedeflerinde daha çok yabancı dilini geliştirmeye çalışan 18 ile 25 yaş arası gençler bulunmaktadır. Öncelikle Instagram’da kusursuz kadın profilleri oluşturarak arkadaşlık teklifi gönderirler sonrasında mağdurlar teklifi kabul edince sabırla onlarla iletişimde kalıp müstehcen görüntülerini alırlar. İstedikleri meblağ 20 dolar ile 20 bin dolar arasında değişebilir. Çoğunluğu bireysel olup, organize değillerdir. Aktif oldukları alanlar uluslararası tanışma ve arkadaşlık siteleridir. Bazen de telefonlara virüs olarak gönderdikleri linke tıklanılmasını sağlayarak, telefonunuzu kopyalamayı hedeflerler. (rehber, whatsapp listesi…)
Şantaj ve Tehdide Maruz Kalan Kişilerce Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler:
- Görüntüler tamamen yok edilmediği müddetçe video veya görselin paylaşılmasını engellemek, teknik olarak mümkün değildir! Bu tür paylaşımları temizlemeden süreli veya süresiz engelleyeceklerini/ durduracaklarını beyan eden kişilere itibar etmeyin.
- Telefon numaranızı değiştirmek, şantajcının menfaatini size iletememesine neden olacağından, şantaja konu video veya görselin paylaşılması ve sizin bundan haberinizin dahi olmaması sonucunu doğurabilir.
- Yurtdışı kaynaklı şantajlarda, uluslararası hukuki sürecin işlemesi çok zor hatta kimi zaman imkansızdır. İlgili ülkede (ör. Bulgaristan’da) yasal yollara başvurma imkanı mevcut ise de, şantaj çeteleri gerekli tedbirleri alarak dijital delillerin suç unsuru oluşturmasını engellemek adına çok önceden gerekli tedbirleri alırlar. (örn. tuzağa düşüren şantajcı bir ülkede, parayı çeken kişi ise farklı bir ülkede olabilir) Hatta parayı çeken kişi genelde hayattan bir beklentisi olmayan kişiler olduğundan, davalar kazanılsa bile şantaja konu paraların bu kişilerden tahsili kabil olmayabilir.
- Şantajcıya kesinlikle para göndermeyin. Şantajcıya para göndermek görüntülerinizin daha çok yedeklenmesine sebep olur.
- Sosyal medya hesaplarınızı ivedilikle dondurun ve uzman desteği alın.
Bize Ulaşın
Ateş Bilgi Teknolojileri A.Ş.
Bostancı Mahallesi Bağdat Caddesi No:474 - İstanbul +90 216 347 99 77info@atesbilisim.com.tr